atpsport

Opis

Minerali su elementi neophodni za normalno funkcionisanje organizma, oni su katalizatori u nervnim reakcijama, mišićnim kontrakcijama i metabolizmu nutrijenata iz hrane. Održavaju ravnotežu elektrolita i hormona i jačaju skeletnu strukturu. Oni aktiviraju enzime koji pokreću i ubrzavaju hemijske reakcije u organizmu. Često se uzimaju zajedno sa vitaminima, jer im poboljšavaju apsorpciju.
Da bi se, pak, povecala apsorpcija minerala, oni se heliraju, tj. hemijski se obrađuju posle cega menjaju naelektrisanje. Mineral se oblaže u neku aminokiselinu ili so kao čto je glukonat, citrat, pikolinat, aspartat, jer ovako obrađene minerale organizam bolje prihvata i apsorbuje.
Minerali se prema količini u organizmu dele na: makroelemente i mikroelemente. Prvi se još zovu makrominerali i oni se izražavaju u miligramima (mg). To su: kalcijum, magnezijum, fosfor, natrijum, kalijum, hlor, sumpor, gvožđe, bakar, jod i cink.
Drugi se još zovu oligoelementi ili minerali u tragovima i izražavaju se u mikrogramima (mcg). To su: hrom, kobalt, mangan, molibden, selen i fluor.
Fosfor je prenosilac energije u organizmu. Neophodan je za nervnu aktivnost, normalnu kontraktilnost srčanog mišica. Fosfor se deponuje u kostima i zubima kao kalcijum fosfat i sa kalcijumom učestvuje u mineralizaciji kostiju. Fosfor pomaže asimilaciju niacina. Nedostatak fosfora je uglavnom praćen nedostatkom magnezijuma, a do njega dovodi: gladovanje, alkoholizam, manjak vitamina D. Njegovu apsorpciju pomažu vitamini A, D i F, kalcijum, gvožđe, mangan i proteini. Manjak fosfora dovodi do rahitisa.
Natrijum (sodium) se nalazi u kuhinjskoj soli, produktima mora, mleku, siru, jajima, povrcu, ovsu, itd. Bitan je za stvaranje hlorovodonične kiseline u želucu, u regulisanjupropustljivosti ćelije i održavanje ravnoteže tečnosti u ćelijama.
Sumpor učestvuje u proizvodnji mnogih proteina, uključujući i one koji sačinjavaju kosu, mišice i kožu. Pored toga, on je važan sastojak kostiju, zuba i kolagena (proteina u vezivnomtkivu). Kao sastavni deo insulina, sumpor je neophodan za regulaciju šecera u krvi. Sumpor se nalazi iu MSM-u (dimetilsulfon) koji se nalazi u preparatima za ocuvanje i obnavljanje hrskavice zglobova i ligamenata.
Većina sumpora koji se nalazi u organizmu je sastavni deo aminokiselina: metionina, cistina i cisteina, a manje kolicine se nalaze u vitaminima.
Bakar je neophodan da bi se apsorbovalo i iskoristilo gvožđe. Sastavni je deo enzima-antioksidanta, superoksid dismutaze (SOD). Neophodan jezasintezu ATP, energije pomocu koje telo funkcioniše.
Neki hormoni, kao i kolagen traže bakar za svoju sintezu.
Jod je neophodan za proizvodnju tiroidnih hormona, koji učestvuju u metabolizmu svih ćelija u organizmu. U organizam se može unositi hranomili multimineralnim dodacima ishrani. Ima ga u morskim plodovima, jodiranoj soli i algama (naročitou morskoj travi Kelp). 
Kobalt, zajedno sa gvožđem, bakrom i vanadijumom, učestvuje u stvaranju elemenata krvi. Mikroorganizmi gastrointestinalnog trakta sintetišu vitamin B-12 u prisustvu kobalta, jer je neophodan za njihov razvoj. Njegovu apsorpciju pomažu: bakar, gvožđe i cink. Nedostatak kobalta usporava rast, tj. izaziva pernicioznu anemiju koja se otklanja unošenjem vitamina B-12. 
Mangan je sastavni deo multimineralnih dodataka ishrani. Neophodan je za zdravlje kože, kostiju i izgradnju hrskavice, kao i za glukoznu toleranciju (GTF). Pomaže aktivaciju superoksid dismutaze (SOD) - veoma važnog enzima-antioksidanta.

Sastav

4 kapsule

 

količina

Calcium

1000mg

Lodin

150mcg

Magnesium

500mg

Cink

30mg

Selen

200mcg

Koper

2mg

Maganes

10mg

Hrom

200mcg

Molibdenum

500mcg

Potasium

99mg

Način upotrebe

2 do 4 kapsule dnevno.

Napomena

Nema posebnih upozorenja.

Koristiti po uputstvu proizvođača.

Komentari korisnika
Samo registrovani članovi ATP Sporta mogu da ocene ovaj proizvod, pišu komentare i svoja iskustva vezana za korišćenje ovog preparata. Registruj se| Prijavi se
 
  Twinlab  
Multi Mineral Caps  
Multi Mineral Caps
Pakovanje: 100 kapsulaCena: 1580 din

 
  • Currently 2.00/5

Ocena: 2.0
Registrovani korisnici mogu da ocenjuju proizvode.