atpsport

Opis
Selen je esencijalni mineral u tragovima i svrstava se u mikrominerale, a koncentracije mu se izražavaju u mikrogramima. Otkriven je još 1817. godine, a njegov uticaj na zdravlje ljudi i životinja utvrđen je tek 1957. godine. Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) karakteriše selen kao mineral koji može da smanji rizik od pojave nekih kancera. U dijetetskim suplementima selen se može naći u obliku natrijum selenita, selenometionina i dr. Smatra se da se organska forma selena, selenometionin, nešto bolje apsorbuje od neorganske (selenit). 

Selen se smatra antioksidantom, jer u organizmu deluje kao deo antioksidantskog enzima glutation peroksidaze, a neophodan je i za normalan rast i iskoristljivost joda u radu tiroidne žlezde. Selen takođe podstiče antioksidantsko delovanje vitamina E. U hrani ga ima u orasima, nerafinisanim žitaricama, integralnom pirinču, pšeničnim klicama, plodovima mora, pivskom kvascu i dr. U našem podneblju ga nema dovoljno u tlu, tako da su i hrana i voda siromašne selenom, pa ga nutricionisti često preporučuju u obliku dodataka ishrani. Mineral selen za organizam predstavlja: 

- jak antioksidant (upotpunjava dejstvo vitamina E)
- zaštitu i jačanje imuniteta
- manji rizik od nastanka karcinoma i bolesti srca
- zaštitu i zdrav izgled kože
- podršku muškom zdravlju (fertilitet i zaštita prostate) 

Selen sinergijski deluje sa vitaminom E, tako da ih je najbolje uzimati u kombinaciji, ali i sa svim drugim antioksidantima. Selen neutrališe štetno dejstvo slobodnih radikala i time može da ublaži mnoge degenerativne procese: usporava proces starenja, smanjuje rizik od nastanka bolesti srca i nekih tumora. U organizmu muškarca selen je skoncentrisan naročito u testisima i semenim kanalima u blizini prostate, ima ga i u mišićima, najviše srčanom. Muškarci imaju veću potrebu za selenom od žena i češće im se preporučuje suplementacija selenom, jer ga izbacuju sa semenom tečnošću. Nedostatak selena u organizmu može prouzrokovati sledeće tegobe:

- sterilitet kod oba pola
- oboljenje jetre (masna jetra)
- kataraktu
- opadanje kose i pojavu peruti
- talase toplote (valunge) u menopauzi 
- oštećenje srčanog mišića
- reumatoidni artritis

Pored svega ovoga, selen je koristan i za održavanje elastičnosti tkiva, ubrzava rast i pojačava imunitet. Međutim, višak selena u organizmu je takođe štetan, zato se treba striktno držati preporučene dnevne doze (maksimalno 200 mcg).

Najjači naučni dokaz o korisnom delovanju selena na ljudsko zdravlje su studije koje se bave rizikom od pojave raka. U jednoj od najznačajnijih, primena 200 mcg selena dnevno smanjila je rizik od oboljevanja od raka prostate za 66%, od raka debelog creva 50% i pluća 40% u poređenju sa placebo grupom. Nije bilo značajne razlike između grupa u slučaju raka kože. Neke od studija na životinjama pokazale su da selen može da redukuje rast tumora kod miševa i pacova.

Sastav

1 tableta

 

količina

Selen

100mcg

Način upotrebe

1 tableta dnevno uz jelo. Selen je najbolje uzimati u kombinaciji sa svim antioksidantima, posebno sa vitaminom E. Deca selen treba da uzimaju samo u preparatima za svoj uzrast.

Napomena

Nema posebnih upozorenja.

Koristiti po uputstvu proizvođača.

Komentari korisnika
Samo registrovani članovi ATP Sporta mogu da ocene ovaj proizvod, pišu komentare i svoja iskustva vezana za korišćenje ovog preparata. Registruj se| Prijavi se
 
  NOW  
Selen  
Selen
Pakovanje: 100 tabletaCena: 1000 din

 
  • Currently 3.00/5

Ocena: 3.0
Registrovani korisnici mogu da ocenjuju proizvode.