atpsport

Opis
Kalcijum je najzastupljeniji mineral u organizmu i odgovoran je za mnoge procese koji održavaju zdravlje organizma. Primarna mu je uloga izgradnja i održavanje skeleta i zuba. Važan je i za kardiovaskularno zdravlje, zdravlje nervnog sistema, mišića i kože. Neophodan je za apsorpciju gvožđa i vitamina B-12, učestvuje u metabolizmu nutrijenata kroz ćelijsku membranu i stvaranju novih ćelija krvi kao i u čišćenju krvi. Daje elastičnost vezivnom tkivu, poboljšava cirkulaciju, obnavlja tkiva i oštećenu kožu. Da bi kalcijum mogao da se iskoristi, neophodno je prisustvo magnezijuma, vitamina D i K. Najbogatiji izvori kalcijuma su: lišće biljaka, dolomit i školjka ostriga, a u hrani ga ima u mleku i mlečnim proizvodima, voćnim sokovima, bademu, kelju, šećernim sirupima.

Nedostatak kalcijuma i magnezujuma često prati menopauzu i karakteristična je pojava kod starijih ljudi, naročito žena. Rezultat procesa demineralizacije kostiju može da bude pojava osteoporoze. Jedini način da se spreči i zaustavi ovaj proces je suplementacija kalcijumom i magnezijumom sa vitaminom D. Nedostatak kalcijuma može izazvati deformacije u kostima, preosetljivost na stres, sklonost ka upalama, grčeve u mišićima. U slučaju nedovoljnog unošenja, kalcijum se rastvara iz kostiju, dospeva u krv i slaže se na zidove krvnih sudova što vodi njihovom zakrečenju.

Vitamin D ili kalciferol je vitamin rastvorljiv u mastima kojeg organizam stvara tokom izloženosti suncu, ali ga može dobiti i iz hrane. On spada u vitamine esencijalne za ljudsko zdravlje, naročito za zdravlje kostiju jer učestvuje u stvaranju kalcijuma. Stoga se i zove kalciferol (lat. calx - kreč, fero - nosim). Da bi organizam stvorio vitamin D tokom izlaganja sunčevoj svetlosti, dovoljno je dnevno provesti desetak minuta na popodnevnom suncu.
Oblik vitamina D koji se tako stvara je D-3 ili holekalciferol. Vitamin D koji se može uneti hranom je D-2 (ergokalciferol) i nalazi se u biljkama, kvascu, ribljoj jetri (Shark Liver Oil i Cod Liver Oil).

Međutim, mineral kalcijum je zapravo taj koji jača kosti, ali u odsustvu vitamina D on ne funkcioniše.
Vitamin D reguliše koliko će kalcijuma iz hrane apsorbovati organizam. Kalcijum učestvuje i u slanju poruke nervima za vršenje mišićnih kontrakcija, reguliše količinu kalcijuma u krvi i mnoge druge veoma bitne funkcije u organizmu. Kalcijum sa vitaminom D ima sledeća dejstva na organizam:

- utiče na zdravlje kože i čvrstinu kostiju, zuba i noktiju
- održava zdravu enzimsku aktivnost
- predstavlja jaku antioksidantsku zaštitu
- jača imunitet
- može da umanji rizik od pojave raka debelog creva i kancerogenih oboljenja uopšte
- sa vitaminom A deo je terapije kod rahitisa
- štiti pluća od aerozagađenja
- sa ribljim uljem (omega 3) pomaže kod psorijaze i reumatoidnog artritisa
- ima ulogu u mišićnoj kontrakciji, održava ujednačen ritam srca

Vitamin D sinergijski deluje u kombinaciji sa magnezijumom i pomaže ugradnju minerala u koštano tkivo. Ova formula kalcijuma sa magnezijumom i vitaminom D preporučuje se kao dodatak ishrani uz terapije:

- osteoporoze i osteoartritisa uz vitamine
- nekih alergijskih reakcija
- glavobolja i predmenstrualnih i menstrualnih tegoba
- muškog steriliteta (uz vitamin C i mangan neutrališe spermaglutinaciju, što utiče na broj i pokretljivost spermatozoida)

Apsorpciju kalcijuma pomažu: vitamini A, C, D, nezasićene masne kiseline (omega 3, 6 i 9), gvožđe, magnezijum, mangan, bor, fosfor (umerene količine), proteini, limunska kiselina, a odmažu: velike količine zasićenih masti, manjak vitamina D i magnezijuma, žitarice, oksalna kiselina (preterane količine čokolade, spanaća).
Sastav

4 kapsule

 

količina

Vitamin D

200

Kalcium

1g

Magnezium

500mg

Cink

15mg

Bakar

1mg

Mangan

5mg

Bor

3mg

Minerali u tragovima

100mg

Način upotrebe
4 kapsule dnevno uz obroke. Deca treba da uzimaju kalcijum samo u preparatima za svoj uzrast. Doze od preko 2.000 mg dnevno mogu izazvati hiperkalcemiju. Ne uzimati kalcijum u slučaju izražene ateroskleroze i povećane viskoznosti krvi. Trudnice i dojilje imaju povećane potrebe za kalcijumom, ali je najbolje da ga uzimaju u namenskim preparatima.

Napomena

Nema posebnih upozorenja.

Koristiti po uputstvu proizvođača.

Komentari korisnika
Samo registrovani članovi ATP Sporta mogu da ocene ovaj proizvod, pišu komentare i svoja iskustva vezana za korišćenje ovog preparata. Registruj se| Prijavi se
 
  NOW  
Calcium magnezium  
Calcium magnezium
Pakovanje: 120 kapsulaCena: 2200 din

 
  • Currently 3.00/5

Ocena: 3.0
Registrovani korisnici mogu da ocenjuju proizvode.