atpsport

Opis
Vitamin E ili tokoferol je liposolubilan vitamin i jedan od najvažnijih antioksidanata. Organizam nije u stanju da ga sintetiše, pa je neophodno unositi ga hranom i dodacima ishrani. Nalazi se u pšeničnim klicama, soji, biljnim uljima, semenu suncokreta, margarinu, lisnatom povrću, jajima, ribi, piletini i dr.

Postoji osam vrsta tokoferola. Najaktivniji i najdelotvorniji oblik je alfa-tokoferol. Može se nabaviti u vidu kapsula, uljnih gelkapsula (koje se koriste i u kozmetici) i u obliku suvih, u vodi rastvorljivih tableta. Vitamin E ima sinergijsko dejstvo sa selenom, pa se često mogu naći zajedno u preparatima. Najpoznatije dejstvo vitamina E je prevencija i podrška tretmanu steriliteta kod oba pola i prevencija pobačaja, pa je stoga dobio naziv tokoferol (grč. tokos - deca, potomci, porod; phero - rađam, nosim).

Aktivan je antioksidant, neutrališe slobodne radikale i time usporava proces starenja. Koristi se protiv štetnog dejstva oksidacije, stresa, ozona, zračenja, žive, azotdioksida i pušenja. Neka od dejstava vitamina E kao dodatka ishrani:

- sa koenzimom Q10 štiti srčani mišić od angioznih napada
- sa vitaminom C služi za prevenciju i podršku terapiji tromboze i ateroskleroze
- ubrzava zarastanje rana, opekotina i sprečava stvaranje ožiljaka
- podstiče stvaranje antitela i time pojačava imunitet
- ublažava grčeve u nogama i u crevima
- štiti jetru i pluća, pospešuje fizičku izdržljivost organizma i stvaranje mišićne mase
- preporučuje se za prevenciju karcinoma dojke i debelog creva

Vitamin E štiti ostale vitamine rastvorljive u mastima, a njegovu apsorpciju pomažu: vitamin A, B kompleks, naročito B-1, vitamin C, F, fosfor, selen, mangan, inozitol, a odmažu neorgansko gvožđe (ferosulfat), mineralna ulja, užegla mast, holin i neke vrste pilula za kontracepciju.

Helirano gvožđe ne uništava vitamin E, pa se mogu uzimati zajedno. Osobe koje koriste hlorisanu vodu za piće imaju veće potrebe za vitaminom E. Osobe sa povišenim krvnim pritiskom, reumatskim oboljenjem srca, hipertireozom i dijabetičari treba postepeno da povećavaju doze vitamina E uz konsultaciju lekara.
Sastav

1 gelkapsula

 

količina

Vitamin E

400

Način upotrebe
za odrasle 1 gelkapsula dnevno posle jela. Deca treba da unose vitamin E samo u multivitaminskim preparatima za svoj uzrast
Napomena

Nema posebnih upozorenja.

Koristiti po uputstvu proizvođača.

Komentari korisnika
Samo registrovani članovi ATP Sporta mogu da ocene ovaj proizvod, pišu komentare i svoja iskustva vezana za korišćenje ovog preparata. Registruj se| Prijavi se
 
  NOW  
Vitamin E-400  
Vitamin E-400
Pakovanje: 100 gel kapsulaCena: 2900 din

 
  • Currently 3.00/5

Ocena: 3.0
Registrovani korisnici mogu da ocenjuju proizvode.