atpsport

Opis
Omega 3-6-9 su nezasićene masne kiseline biljnog porekla. U ovom preparatu omega 3 esencijalne masne kiseline potiču iz lanenog, kanola i bundevinog ulja, omega 6 iz ulja žutog noćurka, bundeve i crne ribizle, a neesencijalna masna kiselina omega 9 (oleinska kiselina) iz kanola i lanenog ulja. Pravilnom ishranom se može uneti u organizam dovoljna količina masnih kiselina, ali to često nije slučaj, pa organizam ne uživa u punoj meri brojne koristi od njih. Zato se mogu koristiti ovakvi dodaci ishrani.

Nezasićene masne kiseline redukuju mogućnost pojave koronarne bolesti srca, jer smanjuju depoe masti i regulišu metabolizam holesterola, regulišu cirkulaciju i smanjuju visok krvni pritisak. Deluju pomoću prostaglandina, složenih supstanci nalik na hormone koje kontrolišu rad svih organa, naročito srca, krvnih sudova i kože i utiču na funkcionisanje imunološkog sistema. Prostaglandini imaju još antiinflamatorno dejstvo zahvaljujući kojem olakšavaju bolove i upale kod ljudi koji pate od reumatoidnog artritisa. Masne kiseline regulišu metabolizam holesterola, što podrazumeva prenošenje, pretvaranje u druge supstance, deponovanje i sekreciju. Na taj način one pomažu dobrom (HDL) holesterolu da se neometano kreće krvotokom i da se pretvara u so žučne kiseline. Ako je ovaj proces ometen, nastaju degenerativna stanja na srcu i arteriji. U nekim studijama ističe se njihovo antikancerogeno dejstvo, ali to nije potvrđeno većim brojem naučnih studija. 

Esencijalne masne kiseline ne mogu se sintetisati, pa se stoga moraju unositi u organizam hranom ili dodacima. Hrana se brzo kvari ukoliko sadrži masne kiseline, jer one privlače kiseonik i hrana oksidira i užegne. Zato se pri preradi hrane one odstranjuju kako bi se produžio rok trajanja. Ali upravo ta sposobnost privlačenja kiseonika je razlog zbog kojeg su ove masne kiseline neophodne za naše zdravlje, jer potpomažu transport kiseonika u organizmu.

Omega 3 i 6 esencijalne masne kiseline su prekursori prostaglandina koji regulišu gotovo sve funkcije u organizmu: inflamatorne procese, procese ozdravljenja, imunološki sistem, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, digestivni sistem i mehanizam gubljenja kalorija. Njihov nedostatak može dovesti do redukcije broja i veličine moždanih nervnih ćelija i ometanja komunikacije među njima, što rezultira problemima u učenju, pamćenju i rastu. 

Gama-linolenska kiselina (GLA) primarni je aktivni sastojak ulja lana, žutog noćurka, crne ribizle, bundeve i kanadske repe. GLA nastaje u ljudskom organizmu iz linolne kiseline (omega 6), koja je zastupljena u ishrani u dovoljnoj količini. Normalna ishrana podrazumeva unošenje namirnica koje sadrže dovoljno linolne kiseline (soja, kukuruz, kikiriki, pšenica, suncokret, laneno ulje, hladno ceđena ulja), ali proces produkcije GLA, a time i prostaglandina može da bude ometen iz raznih razloga: stresni način života, nepravilna ishrana, virusi, kancerogeni, slobodni radikali, holesterol, zasićene masne kiseline, alkohol, nedostatak vitamina C, B, minerala cinka ili insulina, radijacija, prečišćeni šećeri i proces starenja. Da bi se nadoknadio deficit i dobila potrebna količina linolne kiseline, treba je unositi u organizam u obliku dijetetskih dodataka.

Omega 3-6-9 masne kiseline mogu da imaju mnogo korisnih dejstava na organizam kod problema koji se povezuju sa smetnjama u proizvodnji prostaglandina u organizmu:

- dijabetes
- ekcemi, akne (zajedno sa cinkom) i alergije 
- smanjuje nivo masnoća, reguliše metabolizam holesterola u krvi i redukuje depoe masti (gojaznost)
- ima antiinfamatorno dejstvo i ublažava simptome reumatoidnog artritisa 
- ublažava simptome PMS-a (premenstrualni sindrom)
- održava i reguliše funkcionisanje i integritet ćelijske membrane
- prevencija je raka debelog creva i dojke jer je bogato ligninima, antikancerogenim agensima
- podiže raspoloženje, koncentraciju i pamćenje
- ateroskleroza

Lan (lat. Linum usitatissimum) je industrijska biljka široke namene, ali se vekovima koristi i u ljudskoj ishrani. Ipak, tek nedavno, na osnovu naučnih istraživanja svrstan je u lekovite biljke. Od njegovog semena dobija se jestivo laneno ulje, ali se ne može koristiti za kuvanje jer mu se svojstva uništavaju na visokim temperaturama. Danas se zna da je laneno ulje bogat izvor nezasićenih masnih kiselina, i to esencijalnih: linolne kiseline (omega 6) i alfa-linolenske kiseline (omega 3) i neesencijalne oleinske kiseline (omega 9).

Žuti noćurak (lat. Oenothera biennis) je biljka stara nekoliko desetina hiljada godina, koju su američki Indijanci vekovima koristili za lečenje rana, iritacije i upale na koži, otklanjanje respiratornih problema, protiv kašlja i za iskašljavanje, za umirenje poput sedativa, kao antibiotik i kao digestivni stimulator. Tek 1619. godine ova lekovita biljka postala je poznata Evropi pod nazivom King's Cure-All "kraljevska svelečiteljka". Danas je poznatija po ulju koje se dobija iz njenog semena nego po korenu i lišću, koji su prvobitno bili korišteni. Seme ove biljke ima veliku koncentraciju nutrijenata kojima i duguje svoju lekovitost - gama-linolenske kiseline (GLA) i esencijalnih masnih kiselina, poznatih još pod nazivom vitamin F. 

Ulje noćurka treba uzimati dve nedelje uoči menstruacije kod PMS-a, kojeg prate, ne samo napetost i razdražljivost, nego i grčevi, depresija, bolne dojke, otečenost, glavobolje, potreba za slatkim. Zbog svog antiinflamatornog dejstva u kombinaciji sa ribljim uljem, smanjuje tegobe uzrokovane reumatoidnim artritisom i multipleks sklerozom. Osobe koje se leče ili konzumiraju veće količine alkohola treba da uzimaju ulje noćurka, jer ubrzava regeneraciju mozga i jetre. Dijabetičari često pate od neuropatije (gubitak čula dodira) i njima su potrebne veće količine ulja noćurka. Ovo ulje ima uspeha i u ublažavanju dečje hiperaktivnosti, mentalnih poremećaja, ima antituberkulozno dejstvo, antimikrobne i antibakterijske sposobnosti. Ulje noćurka redukuje rizik od srčanih oboljenja tako što sprečava zgrušavanje krvi, reguliše cirkulaciju i snižava krvni pritisak.

Kanola je trgovački naziv koji obuhvata posebno stvorene hibridne vrste repe koje imaju odgovarajući kvalitet semena iz kojeg se dobija ulje bogato esencijalnim masnim kiselinama. Ove vrste su nastale sedamdesetih godina prošlog veka i prvobitno su se gajile u Kanadi, a naziv je izveden od "Canadian oil, low acid". Ovo ulje sadrži omega 6 i omega 3 masne kiseline u odnosu 2:1, koje su neophodne za kardiovaskularno zdravlje jer smanjuju nivo holesterola i triglicerida i sprečavaju slepljivanje krvnih zrnaca. Danas se proizvodi i hladno ceđeno repino ulje koje se može upotrebljavati isto kao i maslinovo.

Ulje crne ribizle (lat. Ribes nigrum) je veoma bogat izvor gama-linolenske kiseline.
Sadrži i do dva puta više GLA od ulja noćurka. Ulje bundeve (lat. Cucurbita pepo L.) takođe sadrži velike koncentracije nezasićenih masnih kiselina, naročito linolnu i oleinsku kiselinu.

Optimalna dnevna doza omega 3, 6 i 9 masnih kiselina je od 3000 do 6000 mg, što organizmu obezbeđuje proizvodnju od oko 270 do 540 mg gama-linolenske kiseline na dan. Uz esencijalne masne kiseline preporučuje se dodatno unošenje minerala magnezijuma i cinka i vitamina C, B-3 i B-6, a kod duže upotrebe preporučuje se kombinovanje sa antioksidantima.

Sastav

2 gel kapsule

 

količina

Kaloricna vrednost

20 kcal

Kalorije iz masti

20 kcal

Ukupna mast

2g

Zasicene masne kiseline

<0.5g

Poluzasicene masne kiseline

1.5g

Monozasicene masne kiseline

<0.5g

Holesterol

0mg

Flax seed oil

1400mg

Evening Primose oil

300mg

Vanola ulje

260mg

Ulje crne ribizle

20mg

Ulje od bundevinog semena

20mg

Način upotrebe
2 gelkapsule, 1 do 3 puta dnevno uz jelo.
Napomena
Nema posebnih upozorenja.

Koristiti po uputstvu proizvođača.
Komentari korisnika
Samo registrovani članovi ATP Sporta mogu da ocene ovaj proizvod, pišu komentare i svoja iskustva vezana za korišćenje ovog preparata. Registruj se| Prijavi se
 
  NOW  
Omega 3-6-9  
Omega 3-6-9
Pakovanje: 100 gel kapsulaCena: 2000 din

 
  • Currently 3.00/5

Ocena: 3.0
Registrovani korisnici mogu da ocenjuju proizvode.