atpsport

Opis

Lizin je jedna od dvadeset esencijalnih aminokiselina koje se prirodno nalaze u proteinima životinjskog porekla. Lizin se u izuzetno malim koncentracijama može naći u proteinima iz cerealija, kao što je pšenični gluten, ali on je siromašan izvor lizina. Ishranu, koja za izvor esencijalnih aminokiselina koristi isključivo proteine iz žitarica, kao što je to u nekim delovima sveta, može da prati deficijencija lizina, kao i drugih esencijalnih aminokiselina. Takva ishrana ne može u potpunosti da prati pravilan i zdrav rast i razvoj organizma deteta, a ni da zadovolji nutricionističke potrebe prosečnog odraslog čoveka. Lizin je neophodan za stvaranje antitela, hormona, enzima i vezivnog tkiva. Važan je za pravilan rast i razvoj skeleta kod dece, a kod odraslih učestvuje u ugradnji kalcijuma u kosti, tj. pomaže apsorpciju i skladištenje kalcijuma. Učestvuje u stvaranju kolagena i drugih vlaknastih proteina neophodnih za obnavljanje tkiva. Prirodni izvori lizina su: riba, mleko, sir, meso, kvasac, pasulj, soja.

Esencijalne aminokiseline organizam ne može sam da proizvodi, pa ih je neophodno unositi u organizam hranom. Ako je ishrana takva da ne obezbeđuje optimalne količine neke od njih, može doći do potrebe da se aminokiseline unose u organizam u obliku dodataka ishrani, u obliku kompleksa ili kao pojedinačne aminokiseline. Povećane potrebe za lizinom, ali i drugim esencijalnim aminokiselinama, kogu imati sportisti, ali i ljudi koji su tokom dana izloženi jakom fizičkom naporu. Lizin sa ostalim aminokiselinama izaziva rast mišićne mase, održavanje glatkih i bezmasnih mišićnih vlakana, a može i da poveća rezerve azota u organizmu.

Lizin se godinama smatrao aminokiselinom neophodnom isključivo za suzbijanje herpesa i groznica izazvanih ovim virusom. Ali istraživanja su utvrdila da je on i veoma važan faktor u ubrzanoj sintezi mišićnih proteina tokom stvaranja mišićne mase, jer, zajedno sa drugim aminokiselinama, predstavlja gradivni blok za sve proteine u organizmu. Zbog svog udela u stvaranju kolagena za vezivna tkiva, lizin je značajan za oporavak od povreda i operacija. U nekim studijama utvrđeno je da se kod osoba koje su uzimale lizin u obliku suplemenata, povećala apsorpcija kalcijuma i smanjila njegova ekskrecija iz organizma. Stoga neki naučnici smatraju da bi lizin mogao da smanji rizik od nastajanja osteoporoze. Lizin može da bude koristan za: 

- smanjenje rizika od pojave herpes simpleks infekcije 
- jačanje imuniteta 
- poboljšanje koncentracije 
- smanjenje umora 
- ubrzavanje oporavka sportista nakon treninga i povreda 
- zajedno sa metioninom, vitaminima C, B-1, B-6 i gvožđem, učestvuje u sintezi karnitina, sagorevanju i pretvaranju masti u energiju 

Starije osobe, naročito muškarci, imaju povećane potrebe za lizinom. Nedostatak lizina može prouzrokovati smanjenu sintezu proteina, što ima za posledicu stanja kao što su: umor, mučnina, vrtoglavica, opadanje kose, anemija, zapaljenske promene na očima i uopšte slabljenje imuniteta. 

NOW Foods proizvodi lizin koji nije životinjskog porekla, pa je pogodan za upotrebu i za vegetarijance. Lizin je korisno uzimati u kombinaciji sa aminokiselinom L-prolinom, cinkom ili biljnim imuno formulama. 

Proteini, kao što je kazein, koji imaju visoke koncentracije lizina u odnosu na arginin, mogu se dovesti u vezu sa povišenim nivoom holesterola, pa osobe koje pate od hiperholesterolemije, a žele da uzimaju suplemente lizina, treba da budu svesne ove činjenice.

Sastav

1 tableta

 

količina

l-lysine

500mg

Način upotrebe

1 tableta 1 do 3 puta dnevno, uz ili između obroka sa vodom. Lizin ne treba uzimati sa proteinskim napicima kao što su mleko, jogurt i sl.

Napomena
Nema posebnih upozorenja.

Koristiti po uputstvu proizvođača.
Komentari korisnika
Samo registrovani članovi ATP Sporta mogu da ocene ovaj proizvod, pišu komentare i svoja iskustva vezana za korišćenje ovog preparata. Registruj se| Prijavi se
 
  NOW  
L-Lysin  
L-Lysin
Pakovanje: 100 tabletaCena: 1300 din

 
  • Currently 2.50/5

Ocena: 2.5
Registrovani korisnici mogu da ocenjuju proizvode.