atpsport

Opis
Riboza je prosti šećer, sastavni deo ćelije i predstavlja osnovu za proizvodnju energije jer učestvuje u procesu nastanka osnovnog telesnog pokretača - ATP-a (adenozin-trifosfat). Količine koje organizam sam proizvodi dovoljne su za svakodnevne aktivnosti, ali tokom povećanih napora preporučljivo je uzimati dodatne količine u obliku sportskih suplemenata.
Na tržištu preparata za sportiste ovo je relativno nov, ali vrhunski proizvod. Riboza može da odigra ključnu ulogu u sintezi ATP-a, i da, kao i kreatin, popunjava njegove zalihe. Međutim, za razliku od kreatina, riboza ga stvara na potpuno drugačiji način. Nakon intenzivnog vežbanja zalihe nukleotida, kao što su ATP, ADP (adenozin-difosfat) i AMP (adenozin-monofosfat), mogu pasti ispod 28%. Organizmu je potrebno tri dana da nadoknadi rezerve ATP-a do maksimalnog nivoa. Taj proces može da se ubrza dodavanjem riboze koja obezbeđuje neophodan supstrat za proizvodnju tzv. 5-fosforibozid-pirofosfata, koji obezbeđuje proizvodnju adenin nukleotida. Kreatin to ne može. Drugim rečima, dodatni kreatin ne može da poveća nivo energije ukoliko su izgubljeni osnovni molekuli supstrata. To može da učini jedino riboza. Kreatin kao donor fosfata samo može da poveća zalihe ATP-a, dok riboza i do šest puta ubrzava nadoknađivanje nukleotida. Zato je najbolje uzimati ih zajedno. Riboza kao prirodni sastavni deo ćelije izuzetno je bezbedna za upotrebu i netoksična, a efekti uzimanja su:
- povećana mišićna energija
- veća brzina oporavka
- smanjen bol u mišićima
- povećana efikasnost ostalih energetskih dodataka.
Zanimljivo je da se riboza primarno upotrebljava u terapiji srčanih bolesnika kod kojih su zbog deficita kiseonika srčane ćelije usporene. Prirodnim putem organizam bi se od stanja ishemije sam oporavljao i do deset dana, a suplementacija ribozom dovodi do ubrzane proizvodnje ATP-a, čime se ćelijama srca obezbeđuje energija za brži oporavak. Efekte riboze kod srčanih oboljenja dokumentuju brojne studije i istraživanja, dok se relativno mali broj naučnih studija bavi istraživanjima na sportistima, iako i one potvrđuju pozitivne rezultate, primetno povećanje snage i znatno brži oporavak.
Ribozu bi trebalo da uzimaju osobe koje svakodnevno treniraju ili se izlažu pojačanom fizičkom naporu, dok rekreativci, koji između treninga prave pauzu od dva-tri dana, nemaju potrebu za dodatnim količinama, jer je taj vremenski period sasvim dovoljan da organizam prirodnim putem nadoknadi potrošene količine ATP-a.
Sastav

4,5 g

 

količina

Energetska vrednost

18 kcal

Ukupno ugljenih hidrata

4,5 g

D-Riboza u prahu

4,5 g

Način upotrebe
Za opšte potrebe 3 g dnevno. Sportisti imaju povećane potrebe, pa se za optimalne rezultate preporučuje 6 g (3 g pre treninga i 3 g neposredno posle). Kod pojačanih treninga, može se uzimati i do 10 g riboze dnevno.
Napomena
Nema posebnih upozorenja.

Koristiti po uputstvu proizvođača.
Komentari korisnika
Samo registrovani članovi ATP Sporta mogu da ocene ovaj proizvod, pišu komentare i svoja iskustva vezana za korišćenje ovog preparata. Registruj se| Prijavi se
 
  NOW  
D-Ribose Powder  
D-Ribose Powder
Pakovanje: 113 gCena: 4250 din

 
  • Currently 3.00/5

Ocena: 3.0
Registrovani korisnici mogu da ocenjuju proizvode.