atpsport

Opis
Šta je Beta-Alanin
Beta-Alanin je neesencijalna aminokiselina i jedina je beta-aminokiselina koja postoji u prirodi. Ne treba je mešati sa aminokiselinom L-Alaninom, koja učestvuje u proteinskoj sintezi. Beta-Alanin nema učešća u izgradnji proteina. U organizam se može uneti hranom bogatom proteinima, kao što je piletina, govedina, svinjetina i riba, ali u malim koncentracijama. Beta-Alanin u obliku dodataka ishrani može organizmu da obezbedi mnoge korisne efekte.
Mehanizam delovanja Beta-Alanina
U mišićima koji se nađu pod opterećenjem ili bilo kojom aerobnom ili anaerobnom aktivnošću stvara se mlečna kiselina koja izaziva zamor i otkazivanje mišića. To ograničava učinkovitost treninga i negativno se odražava na stvaranje mišićne mase i kondicije. Prilikom stvaranja mlečne kiseline smanjuje se pH vrednost u mišićima, tj. povećava se njihova kiselost, a uzrok je prisustvo veće količine vodonikovih jona, koji ne nastaju samo pojavom mlečne kiseline, već i tokom raspadanja energetskog molekula ATP-a, što je neizbežno u toku fizičke aktivnosti. Ove pojave mogu da se prevaziđu ukoliko se neutrališe dejstvo mlečne kiseline i smanji količina vodonikovih jona. Za to je zadužen L-Karnozin, dipeptid koji se sastoji od histidina i Beta-Alanina. Njegovo prisustvo i količina u organizmu zavise od Beta-Alanina. Karnozin se, kao i Kreatin, prirodno nalazi u mišićnom tkivu, u većoj meri u tzv. belim mišićnim vlaknima, koji služe za podizanje velikih težina i eksplozivnost. Karnozin je zaslužan za regulaciju kiselosti mišića i neutralizaciju mlečne kiseline, smanjenje zamora i održavanje snage i izdržljivosti. Ima veoma jako antioksidantsko dejstvo, usporava degradaciju proteina (kolagen) u procesu starenja, pročišćava krvne sudove od naslaga Kalcijuma i podmlađuje vezivno tkivo.
Studije pokazuju da upotrebom suplemenata Beta-Alanina u periodu od samo četiri nedelje rezerve Karnozina mogu da se povećaju za 42-65%, a kontinuiranom upotrebom od oko tri meseca čak do 80%. Ovakvo povećanje Karnozina u mišićima povećava i sposobnost organizma da neutrališe dejstva mlečne kiseline i da duže i kvalitetnije trenira.
Ko ima potrebu za Beta-Alaninom
Dejstva Beta-Alanina naročito su značajna za bodibildere i dizače tegova, ali i za sve sportove koji zahtevaju veliku snagu i izdržljivost.
Korisni efekti upotrebe Beta-Alanina potvrđeni naučnim istraživanjima:
- povećava rezerve Karnozina u organizmu
- povećava mišićnu snagu i energiju
- omogućava povećanje mišićne mase
- povećava anaerobnu i aerobnu izdržljivost
- usporava pojavu zamora mišića (neutrališe efekte mlečne kiseline)
- omogućava jači i duži trening.
Sastav

2 g

 

količina

Beta Alanin

2 g
Način upotrebe
Kada trenirate uzmite jednu porciju 30 - 45 minuta pre treninga i jednu porciju nakon treninga. Kada ne trenirate uzmite jednu porciju pre prvog obroka u toku dana, a drugu porciju 6 - 8 sati kasnije.
Napomena
Kod maksimalnih doza može da se pojavi blago crvenilo na koži koje nestaje sa smanjenjem doze.
Komentari korisnika
Samo registrovani članovi ATP Sporta mogu da ocene ovaj proizvod, pišu komentare i svoja iskustva vezana za korišćenje ovog preparata. Registruj se| Prijavi se
swimer 14. 01. 2011.
DOBAR PROIZVOD DAJE REZULTATE BAS KAKO JE I OPISANO

Nenad M. 16. 11. 2014.
jel ga ima na lageru?

Nenad M. 16. 11. 2014.
jel ga ima na lageru?

Nenad M. 16. 11. 2014.
jel ga ima na lageru?

 
  NOW  
Beta-Alanine  
Beta-Alanine
Pakovanje: 500 gCena: 3100 din

 
  • Currently 4.00/5

Ocena: 4.0
Registrovani korisnici mogu da ocenjuju proizvode.