atpsport

Opis
  • Esencijalni mineral u tragu
  • Povećava efikasnost insulina
  • Smanjuje rizik od dijabetesa

Hrom spada u grupu esencijalnih minerala u tragu (mikrominerala). U organizmu se javlja u neorganskom obliku, u ćelijskom jedru, i u obliku aktivnog organskog jedinjenja, trovalentnog molekula, koje se naziva faktor tolerancije glukoze (GTF- Glucose Tolerance Factor) ili hromodulin. Hrom pomaže metabolizam glukoze, reguliše nivo insulina i održava zdrave nivoe holesterola i drugih masti u krvi. Regulisanjem dejstva insulina, hrom održava nivo šećera u krvi, a time, najverovatnije utiče i na kontrolu apetita. Bez prisustva GTF hroma insulin je potpuno neefikasan, pa njegov nedostatak u ishrani može da bude uzrok pojave dijabetesa i ateroskleroze kod starijih osoba. Namirnice koje predstavljaju bogat izvor hroma su: pekarski kvasac, integralne žitarice, brokoli, šljive, pečurke, pivo. 

Hrom se, u organizmu, loše apsorbuje, pa se u suplementima javlja u kombinaciji sa nekim drugim jedinjenjem lakšim za apsorbovanje (vitamini, ili u obliku helata aminokiselina, gde je mineral hemijski vezan za aminokiselinu). Najrasprostranjeniji oblici hroma u suplementima su hrom polinikotinat, hrom pikolinat i hrom hlorid. Svakodnevno unošenje hroma u propisanim dnevnim dozama, može da obezbedi sledeće efekte:

snižavanje nivoa šećera, triglicerida, holesterola i masti uopšte
povećavanje efikasnosti insulina
smanjenje rizika od nastajanja šećerne bolesti (diabates melitus)
dodatak postojećoj terapiji dijabatesa uz klasične lekove i insulin, prepisane od lekara
kontrola gladi i smanjenje aperita kod gojaznosti
smanjenje rizika od pojave katarakte
sprečavanje visokog krvnog pritiska i održavanje zdravlja kardiovaskularnog sistema
povećanje čiste mišićne mase (bez masnih depoa) i definicije
povećanje energije i izdržljivosti

Hrom je nezamenljiv sastojak sagorevača masti i u programu je svake moderne dijete. Osim što pomaže insulinu da metaboliše masti i glukozu, hrom podstiče pretvaranje proteina u mišićnu masu, a šećera u energiju. On obezbeđuje veće količine šećera za energetsku produkciju, čime višestruko podiže nivo energije i izdržljivosti, a istovremeno ističe bezmasnu mišićnu masu, čime se postiže efekat tzv. mišićne definisanosti. Zato je omiljen dodatak ishrani svih sportista.

Sastav

Sastav na jednu kapsulu

količina

Chromium (iz Chromium Picolinate)

200mcg

Način upotrebe
Preporučena doza: 1 kapsula dnevno uz obrok
Napomena
Komentari korisnika
Samo registrovani članovi ATP Sporta mogu da ocene ovaj proizvod, pišu komentare i svoja iskustva vezana za korišćenje ovog preparata. Registruj se| Prijavi se
 
  NOW  
Chromium Picolinate  
Chromium Picolinate
Pakovanje: 100capsCena: 1200 din

 
  • Currently 4.00/5

Ocena: 4.0
Registrovani korisnici mogu da ocenjuju proizvode.