atpsport

Opis
L-Arginin je uslovno esencijalna (esencijalna za decu i sportiste) aminokiselina neophodna za normalno funkcionisanje endokrine žlezde hipofize, jer zajedno sa ornitinom učestvuje u stvaranju i oslobađanju hormona rasta (GH). Prirodni izvori su: jezgrasti plodovi, mrki pirinač, suvo grožđe, čokolada, susam i namirnice bogate proteinima. Zajedno sa ornitinom, fenilalaninom i ostalim neurotransmiterima, arginin učestvuje u stvaranju i izlučivanju hormona rasta iz hipofize, koji omogućava očuvanje ćelija i usporava proces starenja.
Potreba za argininom je naročito velika kod muškaraca, pošto se semena tečnost sastoji 80% od L-arginina, a njegov nedostatak može da dovede do neplodnosti. Danas se gotovo svaka terapija protiv steriliteta bazira na argininu. Posle tridesete godine života dolazi do skoro potpunog prestanka lučenja arginina iz hipofize, zato ga je potrebno nadoknađivati putem dodataka ishrani.
Neka od dejstava arginina na organizam su:
- povećava broj i pokretljivost spermatozoida kod muškaraca
- snižava holesterol
- potpomaže imunološke reakcije
- potpomaže stvaranje kolagena
- ubrzava oporavak i zaceljivanje rana
- pomaže metabolizam masti nagomilane u organizmu
- povećava mišićnu masu i jača mišićno tkivo
- čuva ćelije i usporava proces starenja
Sagorevanje masti pomaže tako što učestvuje u njihovoj transformaciji u energiju, čime se postiže mišićna masa bez masnih naslaga. Pojačava otpornost organizma prema bolestima - jača imunološki sistem. Učestvujući u obnavljanju tkiva, jača vezivna tkiva, čime doprinosi i zdravlju tetiva i ligamenata. Rast mišića pospešuje tako što pojačava sintezu proteina. Smanjuje nivo ureje u krvi i mokraći. Za oslobađanje hormona rasta tokom noći značajni su sledeći dodaci ishrani: aminokiseline ornitin, arginin, triptofan, glicin i tirozin, koji deluju sinergijski (delotvorniji su zajedno nego pojedinačno) sa vitaminom B-6, niacinom, cinkom, kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i vitaminom C.
Vrhunac lučenja GH dostiže se oko devedeset minuta pošto se zaspi. Nivo prirodnog hormona rasta se smanjuje sa starenjem organizma. Negde oko pedesete godine potpuno prestaje sinteza GH, ali dodavanjem ishrani preparata koji sadrže aminokiseline i vitamine koji podstiču oslobađanje hormona rasta, proizvodnja prirodnog hormona rasta može se vratiti do nivoa mlađe odrasle osobe.
Sastav

1 kapsula

 

količina

L-Arginin

500 mg

Način upotrebe
Za odrasle osobe 500 do 1000 mg dnevno na prazan stomak, pre spavanja. Sportisti treba da ga uzimaju i 1 sat pre treninga.
Napomena
Nema posebnih upozorenja.

Koristiti po uputstvu proizvođača.
Komentari korisnika
Samo registrovani članovi ATP Sporta mogu da ocene ovaj proizvod, pišu komentare i svoja iskustva vezana za korišćenje ovog preparata. Registruj se| Prijavi se
cvanci 22. 05. 2013.
odlicno

 
  Twinlab  
L-Arginine  
L-Arginine
Pakovanje: 100 kapsulaCena: 1500 din

 
  • Currently 3.67/5

Ocena: 3.7
Registrovani korisnici mogu da ocenjuju proizvode.